Wednesday, 4 September 2013

Carrot Cake

Assalamualaikum , Hi 



Terhasil kek yang Hani mimpikan 2 hari berturut - turut . Nampak . Mimpi terus buat . So berdoa moga jangan mimpi lagi lain jenis kek buat masa sekarang . Karang Bob The Builder siapa nak jawab ?


Pertama kali buat tk sangka jadi , sebab tk boleh nak merasa masa buat petang ter-manis ke , ter-masin ke (puasa 6) . So bertawakal je lh mohon jadi sebab takut mak balik kerje pot - pet - pot -pet Hani sepahkan dapur , bazir letrik dan etc . Huhhh selamat .


Masa nak memakan tu terbayang muka Akak dengan Adik diperantauan . Promise nati you all balik Hani buatkan . (ambil hati)



Macam forever allone bila snap dari atas (kek ni lh) .



Selepas mendedahkan auratnya tanpa cream cheese . Dot .


Bahan-bahan:
· 2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh garam
4 biji telur (suhu bilik)
1 1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla
2 1/2 cawan parutan carrot 
1 cawan kacang walnut yang dicincang
1/2 cawan kismis

Cara menyediakan:
1. Ayak kesemua bahan kering dan ketepikan .
2. Pukul telur sehingga kembang , setelah kembang masukan gula dan pukul lagi sehingga sebati .
3. Masukan minyak dan esen vanila , dan pukul .
4. Masukan pula bahan - bahan kering yang telah di ayak dan pukul hingga rata .
5. Masukan carrot , walnut dan kismis . Dengan menggunakan spatula kacau rata sehingga adunan bertukar warna sedikit oren .
6. Loyang dilengser dengan mentegar. Bakar pada suhu 180c dalam 40 - 1 jam atau sehingga masak (bergantung pada oven dan loyang yang digunakan . (Macam loyang bulat yang Hani guna ni saiz 12 inc dan masak dalam 1j20m)

CREAM CHEESE FROSTING

Bahan2
125gm cream cheese (Guna brand kraft) - suhu bilik
60gm mentega - suhu bilik
1/2 cawan gula aising
1 sudu kecil paste oren/sunquick

Caranya:
Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan paste oren . Setelah kek sejuk baru sapu cream cheese diatas permukaan kek .


Tips: (macam hebat je bagi tips bagai)
- Bakar walnut didalam oven seketika agar rasanya sedikit rangup .
- Kalau nak mudah masa bakar tu loyang dibalut dengan kertas minyak , so senang bila keluarkan kek dan tk payah menyental loyang masa nak basuh .
- Nak tahu kek dh masak atau tidak , ambil lidi/pencukil gigi cucuk kek , kalau tk ada sisa melekat tu tandanya boleh lh memakan . (Jangan cungkil benda lain)
- Jangan buka/tutup oven dengan kerap kerana akan membentatkan kek . Jenguk dari tingkap je
- Untuk yang tk suka manis boleh kurangkan gula ising untuk cream cheese . Sebab Hani rasa manis lepas ni kena kurangkan sikit .




T A M M A T




Tuesday, 27 August 2013

When I Was Your Man by Kai




"Although it hurts
I'll be the first to say that I was wrong
Oh, I know I'm probably much too late
To try and apologize for my mistakes
But I just want you to know"


Kai you are so sweet , hug kiss love you 





Monday, 26 August 2013

Saya Rindu

Assalamualaikum , Hi .


Rindu nya . Rindu sangatssss , pun boleh (nak menunjukkan betapa rindu kan) Rindu dekat buku - buku tebal masa diploma dulu . Rindu nak study macam orang gila sebab semua dibuat last minutes . Bajet student bijak bistari masa awal tk nak study dh akhir baru gelabah . Rindu rindu !


HAHAHAHA


Memang tk ada makna nak rindu buku tu semua . Tapi kalau dorang I means buku tu semua rindu Hani , tk boleh  nak halang kan . Siapa jelah yang tk rindu Hani (macam bagus!)


Akceli , Hani rindu Ramadhan . 3 tahun kot puasa , raya dekat Terengganu tahun ni secara official dapat menjalani ibadah dekat kampung halaman so rasa dia lain macam sikit . Sebulan dapat berpuasa dengan famili mana tk gembiranya . Terbayang masa belajar dulu tiap hari hadap nasi kafe muka ni pun dh iras makcik masak lauk tu je , sadiss . Takut mak dh tak cam anaknya .


Mula lh nak rindu ayah mak bila masuk waktu berbuka tu kan . Hadap lh muka kawan , kalau lelaki penyeri lh sikit . Ni semua perempuan , mujur Hani tk berkenan nak jatuh cinta . Nauzubillah ! Hahaha . Kalau ada yang tetiba tk berselera then cakap rindu masakan mak dorang . Sedar je dh ber-sup makanan masing - masing . Sedih sedih !


Selain rindu berbuka dengan famili , Hani rindu berterawih . Sangat rindu . Tahun - tahun yang sebelumnya perkataan ini tk pernah terlintas di fikiran . Masa tu masih jahil lagi . Dapat ke aku ketemu Ramadhan tahun depan ? Hati rasa sayu . Tahun ni mungkin tahun terakhir tk ada siapa tahu , sementara diberi peluang dan ruang aku perlu mengejar nikmat Allah ni .


Masih banyak yang Hani perlu belajar . Rasa semangat tu membuak buak nak kenal lebih dengan Ramadhan dan nikmat yang kita peroleh darinya . (terbatuk orang nama Ramadhan) Ada kalanya terasa malas lepas sembahyang nak baca Al-Quran , tp cakap dalam diri "Syaitan kena ikat pun perangai kau macam ni?!" Terus ambil baca sebab takut sangat .


Walaupun Ramadhan dh lama berlalu meninggalkan kita , namun ibadah yang Hani lakukan masih diteruskan . Alhamdullilah . Terima kasih Ya Allah kerana memberikan ku hidayah Mu . Semoga masih ada peluang untuk ketemu Ramadhan yang akan datang bersama orang - orang yang daku sayang .


AMIN



Sunday, 25 August 2013

Senyum

Assalamualaikum , Hello 




Senyum harini Hani cuba senyum . Seolah tiada apa yang berlaku semalam dan yang lepas . Mendidik diri bahawa hidup ini indah dengan adanya Allah dan keluarga di sisi . Setiap perkara yang baik datang dari Allah  , Dia ada sebab yang tersendiri dengan apa yang berlaku kepada kita .


Hani percaya 


Hani bukan perempuan melayu terakhir yang bersopan -santun . Sesungguhnya jauh beza watak mereka dengan Hani . Andai ada yang kenal mereka mungkin tahu perangai dan tingkah laku Hani yang gila - gila . Kelakar . Hani berubah sekelip mata .


Pertemuan itu membuka mata Hani seluasnya . Puas Hani fikir semalam dan pada ketika ini pun Hani masih memikir perkara sama . "Kenapa kita diketemukan?" Jawapan , bahkan Hani dah dapat jawapanya . Kita bagai langit dan bumi . Tak mungkin ada jodoh antara kita . Dot.


Jiwa ini sekarang terisi dengan Allah dan keluarga . Hani lagi tenang bila bersama mereka . 
Terima kasih Ya Allah , daku bersyukur